Sunday, January 23, 2011

ayam black pepper & telur berlada


today im home alone. tinggal mihun je.since tade sape di rumah, n sy dh lama tak masak.tangan ni pun gatal je la.since no lauk sy pun buat daging black pepper wit telur berlada...i love black pepper.yummiess~

so here the recipes~

1)Ayam Black Pepper

Bahan2:
daging - dihiris nipis.tak kesah la ayam ke or lembu.campur pun tape.
2 sudu besar boh
separuh peket perencah black pepper - saya gune brand Maggi.dibancuh dgn 1/4cawan air.agak2 la.
sos tiram
kicap pekat
bawang besar
cili capsicum/asparagus- sy tade.sobsob
air masak

cara2:

1)peram daging with sos tiram, kicap masin, perencah black pepper (perencah black pepper ni sy amik dalam 4 sudu teh dari yg sy bancuh tu.).biarkan 30min-1jam
2)goreng daging.jgn gareng sgt.
3)masokkan cili boh, gaul/kacau hingga rata.
4)masokkan perencah black pepper yg telah di bancuh tadi.
5)masokkan garam,kicap pekat.
6)masukkan air.utk yg tanak berkuah, takyah buh pun tape.
7)masukkan capsicum/asparagus
8)masukkan bawang n masak sampai ia layu.

2) Telur Berlada

Bahan2:

3-4 biji cili padi
2 ulas bawang merah
2 ulas bawang puteh
sayuran2 : lobak, kacang pjg,capsicum,cendawan (or ape saje ikut suka la.i ade cendawan n lobak ja.sobsob)
cili besar-merah & ijau (saya tak buh.lupa.haha)
sos tiram
kicap masin
white pepper

**nak tambah sedikit daging or udang or ketam or wuteve u like pun buleh.hihi


cara2:
1)goreng bawang puteh,merah n cili padi sampai naik bau.
2)masukkkan sayur2 yg keras eg lobak,kacang.
3)masakkan telur.jgn terus kacau,biar kan lama sket, jgn sampai hangus plak ye, then kacau sampai berketul2.jgn hancur sgt.tak sedap.buat ala2 scramble egg tu.
4)masukkan sos tiram, kicap masin.tak perlu garam sbb dh gune kicap masin.agak2 sos tiram tu,dlm 1 sudu besar setgh should ok.jgn itam sgt la telur tu nnt.hehe
5)taburkan white pepper.gaul sampai rata
6)masukkan sayur2 yg selebihnye;capsicum,cendawan

nah!siap di hidang.maaf, kualiti gambar tak best sbb gune kamera hp.huhu

No comments: