Thursday, March 29, 2012

Ayam masak tomyam/thai

i found this recipe in myresipi, then altered it a bit to suit our liking :D. tak ingt name asalnye lauk ni, so we rename it as ayam masak thai/tomyam sbb ada rase2 thai sket (konon) hehe. tak pernah makan b4 ni so taktau macam mana rasenye. but bila buat memang sedap!!!! i boleh kate sedap, sbb i tau bila sedap husband buat muka excited/puas ati hehehe

so here the recipe (after di oter2 yea)



*Bahan A
1 bawang besar : hiris nipis
4 ulas bawang putih : hiris nipis
1 inchi halia: hiris nipis
4 biji cili padi : di hiris kecik2

*Bahan B

1/2 kiub tom yam cap maggi
2 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos tomato
2 sudu besar kicap manis
2 sudu besar kicap cair

*
daging ayam : di potong kecil2
1 batang serai : ditumbuk sedikit
daun ketumbar
3 helai daun limau purut
bawang kuning (yg org gune utk buat piza tu hehe)

cara2:

~bahan A ditumis
~masukkan bahan B
~masukkan ayam, n tambah air sedikit utk rebus ayam
~agak2 ayam dh masak,masukkan serai, daun limau purut, bawang dan daun ketumbar.
~kacau2 sehingga bawang layu n siap utk di hidang!

ok gambar macam biasa.dh abis baru ingt nk ambil. kahkahkahkah


ni je la yg tinggal ;p

No comments: