Wednesday, December 2, 2009

spagetti carbonara version kery. :p


dah beberapa lama dok terpk nak masa ape dgn spaggeti raw yg kak su saye kasi.ingt nk wat baked pasta.tp panjang2 la plak.nk wat spagetti bolognese dh musan.patu bila belek2 blog Aida terjumpe la resipi ni..ngehngehngeh..senang plak tu bahan2 nya.. tp memandangkan sy nk abiskan whipping cream yg sy beli tok buat cheese cake aritu, so sy buat la semlm spagetti carbonara version kerry..heeee

bahan2 yg di gunakan :

bawang puteh - 3 ulas : potong dadu
bawang besar - 1 biji : err potong dadu gak
garam secukup rase
udang yg gemok gebu - sy gune yg frozen.tp kalau nk boh sosej, or other seafood pown ok rs nye.hee
lada hitam
mixed herb
telur - 3 biji
cheddar @ parmesan @ both - diparut
whipping cream - susu segar pun boley.
**setgh bungkus spagetti - di rebus siap2

cara2 :

**
spagetti di rebus bersama sedikit garam n minyak.dah lembot, tos kan n gaul bersama 2 bj telur and cheese.

~ bawang di tumis sampai naek bau.
~masukkan mixed herbs, lada sulah n garam secukup rasa
~masukkan udang.tak perlu masok kan air sbb air dari udang sudah mencukupi.gaul2.
~dh agak2 air kering@udang dh agak masak, masok kan whipping cream.ekot suke nk berkuah or berlemak tara mane.
~masukkan 1 sebiji telor.then last cheese ekot banyak mane anda suke.kacau2 lagi.
~then last but not least boley tuang kan spageti yg telah digaul dgn telor tadi n kaco2 sampai agak2 dh masak k!.
~kalau yg suke cheesey lagi, tutop api then tuang kan parmesan n gaul2 sampai sebati..walaah!

siap di hidang n di makan begitu saja!! hahaha

mmg agak muak.but i like that kind of muak.hee~.sape2 tak tahan boleh makan bersama sos or black pepper.


p/s: sori pic agak burok.mmg tak reti nk amik pic santek2..wuu..siap2 ada ilmu perturunkan eh...tochee :D





3 comments:

aidadidu said...

uihhh lagi sedappp ni!
nanti nk try!
:D

taktau kerry ade blog masak2 hehe

Khairiyah said...

hehe.
thanks for jengok :D

ann frendly said...

yummy.. semua resepi kt sini menyelerakan... nanti ann pun nak try jugak :)