Sunday, July 18, 2010

oreo-blueberry cheesecake..yummiesss

i made this cake for arnie's pre-engagement party at her house. it quite stressful baking session cause it was my 1st time i bake for a party.plus i do not any decoration skills!! hahahah

the problem was at Jengka, the ingredients for baking cake were so expansive!! the butter cost at Rm5.00!! usually i only buy it for RM3++ only..and the creme cheese also cost quite expansive, RM11.90 for 250g...i can get only rm7.90 at sg buloh.huhu

ok lah, enough rambling..straight to d ingredients..

ehh apsal speaking plak ni??ok2 dah...ckp melayu plak.haha

bahan2:

bahan kek:
250g cream cheese,
1 sudu besar lemon jus,
200ml plain yogurt,
3 sudu besar tepung naik sendiri (tepung gandum pun boley)
2 bj telor,
90g gula castor,

untuk hiasan/base:
sedikit mentega
2 bungkus biskut oreo blueberry,
fresh strawberry,
jem blueberry.

cara2:

1) utk base kek
**asingkan oreo and cream di dalamnye (1 bungkus je,1 lg biarkan).
**hancur2kan and mix bersama butter
**loyang di sapu dgn butter
**lenyek n rata kan oreo td di dalam loyang (loyang yg kecik la,tak ingt plak size brapa.huhu)
**simpan dalam peti sejok sekurang2nye 30min before bakar.


2)kek
*pukul cream cheese bersama2 gula sampai sebati
* masokkan telor sebiji demi sebiji
*masokkan pula yogurt,lemon flavor and tepung.
*mix kan sampai jd cream
*tuang dalam loyang yg ade base oreo td.rata2kan.
*bakar pd suhu 150 darjah celcius selama 40 minit
*dah siap bakar, simpan dalam peti ais semalaman. //ish ish lupe nak letak cara yg paleng penting.huhu

3)hiasan kek
**panaskan jem dgn sedikit air, kaco2 sampai pekat.
**sapukan jem di tgh2, susun strawberry.
**tuangkan jem yg pekat td tu di atas strawberry.
**susun oreo blueberry di keliling kek.

taraaaa siap!



ade kes sebenarnye mase buat kek ni, ikotkan sy nk hias bersama whipping cream n fresh strawberry..kalau tgk betoi2 strawbery tu gelap je kan?itu sebenarnye sy gune strawberry syrup je..kami tak jumpe strawbery n whipping cream kat bandar, so arni pesan kat bakal tunang die, tp mamat tu boleh lupe plak.adeihhh..huuu..so selamat la arni ade blueberry jemm n bf arni sempat lari ke bandar jengka n jumpa strawberry syrup tu as ganti kepada fresh strawberry. tu yg kuar nama "oreo-blueberry cheesecake" sbb ade jem n oreo blueberry.hehehe


9 comments:

Sh@MytO iDi said...

kerry...
sila update menu len pule..
pavlova?
hehe

CiK NaThRaH said...

akak..sy dah try...tp cam xjadi sgt lah..kenapa cam lembik jer kek saya tu?dalam dia macam tak masak..kenape yer? :'(

Khairiyah aka Kerry said...

Natrah, nak test kek tu dah masak ke belum cucuk dgn garfu or batang lidi yg bersih, if ade melekat lagi kat garfu means tak masak lagi tu.so tambah lagi 10 minit.buat mcm tu sampai tade melekat kat garfu,tp jgn sampai hangus plak.hehe.tp cheese kek mcm mcm sticky sket, tu yg kene letak lam peti ais semalaman..

cube lagi oke. ^__^

CiK NaThRaH said...

heee...thankss...dah jadi...excited! tapi x cantek n nmpk sedap macam akak punye lah.. :)

Khairiyah aka Kerry said...

wahhh good2..tape2 mula belajar kan.hihih.akak pun brapa kali buat baru jadi daa.hihih

CiK NaThRaH said...

akak, nak tanye..akak guna tepung gandum ke tepung naik sendiri ek..yg mane satu lebey ok? igt nnti nk try buat lagi..hehehe :) anyway thanks yer kak...selamat hari raya..!

p/s: sy dah follow akak..senang nk blaja lagi.. :)

Khairiyah aka Kerry said...

Akak prefer gune tepung naik sendiri.sonang.buat pizza pun gune tepung naik sendiri.muwahaha.tepung gandum pun ok jg tp nnt nk kene letak serbuk penaik sume.leceh.hihi

MeMorable Stuff said...

butter tu letak bnyk mne..butter yg nk mix dngn biskut oreo

Khairiyah aka Kerry said...

agak2..saya gune dalam 2 sudu besar..