Monday, July 19, 2010

popia simple


hye..update 2 recipes in one day! wahh! what an achievement!! hahahaha:p :p

saje nk share recipe popia..well senang je kan,ramai yg tau kot.pejam mata dh siap.haha.tp tape la, nk penuhkan resipi kat belog ni walaupun cikai je :p :p

di sebalik sejarah sy belajar buat popia ini ialah bersama kak Ngah kesayangan saya..die sangat pandai masak.sy adore die sgt sgt..dr die la sy banyak belajar mcm2 masakan.heheh..so popia ni salah satu kueh kesukaan saya..one day ni kak ngah ajar saya cara2 buat popia..n mase keje kat taska dulu pun ade gak buat popia ni same kwn2 taska dulu...

so bila Arni tny nak buat kueh apa sy cadangkan popia..nak tau sebab ape,,sebab..sebab...it's d only kueh melayu yg saya reti buat..hahahahaha.maaf Arni! heeee :D..n popia ni kan sgt senang.cincai2 pun dh jadi.heeee

saya guna apa:

#1 biji carrot
#1 biji timun
#5 keping isi ketam (yg buat steamboat tu)
#setgh kiub ayam know
#5 bj bawang puteh
#kulit popia

**boleh dapat dalam 18 biji popia dgn bahan2 ini.isi ketam tu lau lg banyak lg best.sy sukee..hee
**boley tambah sengkuang kalau suka.dulu kak ngah boh sengkuang.sy tak suka.
** isi ketam tu boleh ganti dgn udang pun ok.hehe

macam mana saya buat:

mula2 buat ini dulu:
#carrot n timun di potong nipis2 n panjang2.nak senang sagat teros.hee..
#isi ketam potong kecik2.jgn besar sgt jgn halus sgt..
#bawang puteh di tumbok hancur

kemudian:
#tumis bawang puteh sampai kekuningan.
# masokkan carrot.
#masokkkan kiub ayam n kaco sampai sebati.
#dah agak carrot tu lembot boleh dimakan masok kan isi ketam.
#kacau2 sampai sebati sume sama rata, tutop api n masokkan timun..
#gaul2 sampai sebati n taraa siap!


sy ni jenis paranoid sket,asik pk ape yg sy buat sume tak sedap.dh la ini 1st time msk utk org luar n tak kenal plak tu.patu utk majlis penting kan.kalau tak sedap mati saya,sian arni.
huhu..tp alhamdulillah abis juga la popia kan.haha
n cheesekek pun sume org tak abis2 puji..hee
alhamdulillah...
yg pasti kek presentation tak mengecewakan macam selalu..
tade la puas ati sgt.tp ok la utk beginner for me.hee

2 comments:

Arni Yusnita Ahmad said...

ooo rupanya ni je kuih melayu yg dia tahu. cisss!! HAHAAHA arni tak sempat rasa pon popia ni. sob sob

Khairiyah said...

alamak.arni bace.kantoi kerry.
hahahah :p :p
popia la paleng senang nak buat kot.