Tuesday, November 6, 2012

daging masak kicap jawa mari


it's our favourite! selama ni makan yg biase mak buat tu je, 1st time makan mak mertua buat wow lain dari yg lain.sedap sgt! terus minta resipi, n it have become our regular lauk. tp bese la, ni resipi mak suami, so paham2 la memang SUSAH SGT nak buat jadi same, setelah 3 kali try baru la husband puji macam mak die buat. mase suruh rase tadi tetibe die jerit "haa yg ni la rasa yg dicari2!!" ingat kan kene sawan ke ape haha. terus kery update kat sini takut lupe heee

gambar tak berseni.maap la ye.malas haha

  1. kunyit hidup (dalam 1 inci)* di tumbuk
  2. halia (dalam 1 inci jugak) * di tumbuk
  3. lada putih (1 sudu kecik)* di tumbuk
  4. kulit kayu manis * dua batang
  5. bunga cengkih * 2 kuntum
  6. kentang (digoreng terlebih dahulu) * optional
  7. kicap manis
  8. sedikit air
  9. daging 200-300g
 cara2:

  1. tumis bahan 1 hingga 3.
  2. masukkan bahan 4 & 5.
  3. masukkan daging, kacau2 bagi air daging keluar.biar sekejap.
  4. masukkan air sedikit jika air daging mula mengering.
  5. masukkan kicap ikut kuantiti suka hati.
  6. masukkan kentang yg telah digoreng terlebih dahulu, tanak letak kentang pun takpa.
  7. kacau2 dalam 2-3 minit.
  8. siap utk di hidang!


No comments: