Tuesday, November 10, 2009

dessert :Pavlova


hehe..dessert paleng senang n simple nk buat.sesuai pada org yg suke telor n manis2 ni..die susah tang nk bentuk tu ja..sy tak reti, dh la tak reti design kan.nk letak pic mmg malu la..tsk tsk tsk.

resipi ni saye belajar dari Kak Min dari salamduabenua blog.mase dok godek blog die psl resipi n jumpe dessert best ni..kami kenal pown ekot blog.hehe..thanks ye Kak Min memperkenalkan resipi ni..ok2 enough babbling.straight to d ingredients..

puteh telur -4 biji
gula caster - 3/4 cawan (nak boh 1 cawan pun ok)
tepung jagung - 3 sudu
cuka - 1 sudu

*topping : whipped cream n fresh fruit
(whipped cream tu gune yg dalam kotak tu)

1)mula pukul putih telur sampai kembang and soft peaks formed. kalau nk tahu dh kembang ke belom try tunggang kan mangkuk tu.if dok melekat elok means dh kembong cantek la tu.tp if tak sempat tunggang dh tumpah abis buat laen la ye.huahuahhuahua

2)then sementara masih putar tu masokkkan gula caster sedikit demi sedikit.
diikut oleh cuka and tepung jagung..cuke ni tak silap sy tok ilangkan bawu hanyir n jg meng'crispy' kan pavlova ni.

3)pastu boleh bakar dalam 130 darjah celcius dalam 40 min.tengok2 jgn sampai hangus dah la ye!hee

4)dah masak boleh la sapu kan whipped cream di atas nye (yummies!) and susun buah2an di atas nye..mcm kiwi, strawberry and pisang..
sedia di hidang!


*some useful tips:

:: mase asing kan telor tu make sure bowl yg digunakan adalah betul2 kering n dan takde setitik or sebesar zarah pun telor kuneng dalam telor puteh.kalau ade sket pun mmg tak jd..mmg cayaq (cair) abis la telor puteh tu nnt..sy dh penah kene mmg tak jd..huhu

:: gune baking paper mase bakar.kalau gune dulang mcm saye mmg jenoh mase nk transfer dalam bekas.hahah

:: bila oven dh bunyi "keting" (means mase membakar dh abis), biarkan pavlova tu sejok dalam oven tersebut.it helps the outside layer menjadi crispy and d inside stay moist (petua kak Min)


p/s: pic itu adalah hasil men'google' saye..ngehngehngeh.tak berjaya lg buat yg cantek dan nampak-selera-utk-dimakan..haha.sekali je sy buat yg bentuk cantek.itu pun asil kerja tangan kakak saye, tp time tu takde hias2..kakak yg tlg asingkan telor puteh n kuneng tu.sy FAIL..nnt la nk beli alat pengasing telur tu..haha


1 comment:

aidadidu said...

ohh this one mmg saye nak try dah lama dah! harus try psni! harus!
;D