Monday, September 28, 2009

super moist banana cake


owh I lurveeeeeeeeee banana cakee!!!that's d only kek kot yg dari kecik saye boleh makan tanpa muntah setitik pun! :D..so after two trials, i finally came out with this recipe. i kutip from my resipi then alter it a little bit use my own understanding of baking world.n taraaaaa terjadi la kerry's super moist banana cake..heeeeeeeee.. :D

haha ape aku merapu ini..ok2 kite teroskan kepada bahan2 nye..heee

bahan yg di perlukan;

secawan butter
4 biji pisang
4 biji telur
1 3/4 cawan tepung naik sendiri
1/4 cawan tepung jagung
1 sudu teh sodium bicarbonat
1 cawan gula
1/2 cawan minyak jagung - takde so sy ganti dgn minyak masak (jgn ekot.tak sehat!)
secubit garam

cara2 nya:


*pisang di lenyek2.

**tepung naik sendiri + jagung + sodium bicarbonat di ayak ke atas pisang yang di lenyek2 tadi

***then mcm bese butter+gula di pukul sehingga fluffy,putih suci murni.then masokkan telur sebiji demi sebiji..

****tuangkan adunan ke atas tepung yg tlh di ayak serta pisang yg telah di lenyek..gaul gaul dah gaul lagi :D

*****akhir sekali tuang kan minyak + garam n gaul adunan sampai sebati.

*******masukkan ke dalam acuan yg telah di sapu butter or di alas kertas minyak.bakar pada 150 darjah celcius selama 45 minit.


nyum nyum.memang moist..hahaha.ade ke kek pisang moist?tataw la.tp dh try n error tu jd sedap plak.hahaha.cume tu la. pisang banyak sgt.sy gune 5 bj.next time boh 4 je dh cukop..hihihi



No comments: